Campers in alle soorten en maten

 

Zoals je vast al gezien hebt, zijn er verschillende soorten campers. Iedere camper heeft zo zijn voor- en nadelen.
Die zetten we hier voor je op een rijtje: categorien opdelen; de compact, de integraal, de semi-integraal en de alkoof. Dat klinkt allemaal heel moeilijk, maar het verschil is makkelijk
uit te leggen.

 

                                                                                                             

De goedkoopste manier: rij met een derdehands bestelbus naar een bouwmarkt en timmer zelf een keukentje en een bed erin. Wie nieuw en kant-en-klaar zoekt, kan sinds kort een omgebouwd bestelautootje kopen zoals de Renault Kangoo,
Citroën Berlingo of Opel Combo. De eenvoudigste hebben een bed achterin met daaronder gascomfort en koelbox, de duurdere een uitklapbaar dak en een keukentje.
Een Berlingo Zooom kost bijvoorbeeld 36 duizend euro (compleet).
 

 

Wales

                             

 

 

 

De populairste camper



 

De populairste compacte camper is de Volkswagen California:

130 van de 150 kampeerbussen die jaarlijks worden verkocht is een VW, stelt de fabrikant.
Het dak gaat tegenwoordig elektrisch omhoog, zodat een tweepersoonsbed ontstaat.
De voorste stoelen kunnen omdraaien, een aggregaat voedt de verwarming, een glasplaat dekt het fornuis af en de klapstoelen schuiven in de achterklep. Wat mist: een douche en een wc.

Kampeerders in een VW-bus moeten het dus doen met een washandje en
een chemisch toiletje, totdat camping of hotel in zicht komt. Daar staat tegenover dat de bus klein genoeg is om ook als gewone auto te gebruiken. Dat scheelt zo'n 1500 euro aan wegenbelasting.

De prijs begint bij 47 duizend euro, maar reken op 60 duizend voor een redelijke uitrusting. De restwaarde is hoog: een aangekleed model uit 2002 met 60 duizend op de teller levert circa 37 duizend euro op.
 





De alkoof

De meest klassieke vorm van de camper, is gebaseerd op een flinke bedrijfswagen (Ford Transit, Fiat Ducato, Renault Master) met een caravan-achtige opbouw. De leefruimte lijkt aan de bestuurderscabine vastgeplakt, met boven de bestuurders een flinke bult met raampjes. Daar zit een tweepersoonsbed.

Een alkoof, heet dit model. Soms kunnen de voorste stoelen omdraaien en doet de bestuurderscabine nog een beetje mee, soms niet. Het voordeel van een alkoof is dat de wagens relatief goedkoop zijn. Je hebt al een Hymercamp Classic voor 45 duizend euro (voor 55 duizend heb je er eentje met redelijke uitrusting).

Het Duitse Hymer verkoopt ongeveer 200 campers per jaar in Nederland en is daarmee marktleider. Andere populaire merken zijn Adria, Knaus, Dethleffs en Bürstner. In Duitsland, zo blijkt ook uit dit rijtje, worden de meeste campers verkocht. De meeste fabrikanten verkopen meer type kampeerauto's. De alkoof is de laatste tijd minder populair.

Dat komt onder meer door het potvis-achtige silhouet die de Alkoof oplevert en de stijgende leeftijd van de doelgroep. Die bezitters hebben op een gegeven moment geen zin meer in bed te moeten klauteren.

 




Half-integraal

Dit populaire model is een variant op de alkoof. Het bed boven de bestuurderscabine is geofferd voor betere aerodynamische eigenschappen. De ruimte kan gebruikt worden voor bagage of voor een extra bedje dat naar beden uit kan klappen.

De half-integraal is dus eigenlijk een plat geslagen alkoof. Minder log, minder loze ruimte. De meeste eigenaren reizen namelijk met z'n tweeën en prefereren een vast bed achterin. De kleinkinderen kunnen wel in het uitklapbedje.

Wie helemaal de blits wil maken kiest een semi-integraal (zeg maar een halfintegraal met ultraplatte alkoof) en een kleurtje. Rode, blauwe, zilverkleurige campers waren al gewoon in het buitenland, maar nu volgt eindelijk ook Nederland. Een waarschuwing: hoe donkerder de lak, hoe meer zonnewarmte wordt vastgehouden.
 



   

Integraal

Pas als een camper wordt opgebouwd vanaf een kaal chassis, ontstaat een woonkamer op wielen. De bestuurderscabine bestaat dan niet meer; de voorste stoelen en het dashboard gaan deel uitmaken van de leefruimte. Een panoramische voorruit versterkt het gevoel op de eerste rang te zetten.

Een dergelijk model heet integraal: bekend van Amerikaanse snelwegen en ook vaker te zien in Nederland. Een kleine Hymer Integraal kost 58 duizend euro, het topmodel van 8,3 meter lengte kost 153.000 euro (zonder opties). Twee overwegingen: voertuigen langer dan zes meter passen niet meer op een gewone parkeerplaats, voertuigen zwaarder dan 3,5 ton vereisen een groot rijbewijs.

Fabrikant RMB bouwt campers zo groot als touringcars, waarbij de klant het interieur zelf mag ontwerpen. De laatste creatie is een elf meter lang gevaarte met volwassen keuken, granieten badkamer met vloerverwarming en een Ford Fiesta achterin voor uitstapjes. Kosten: 540 duizend euro.
 


 

Regels

In Europa mag je niet zomaar overal kamperen, maar parkeren mag wel. Dus iedere parkeerplaats, bij voorkeur met mooi uitzicht, is een optie. Mits daar geen verbodsborden voor campers staan, en geen luifels worden uitgeklapt of stoelen buiten worden gezet.

Alleen in Nederland is het niet toegestaan een kampeermiddel voor een ‘recreatief nachtverblijf’ buiten een kampeerterrein te plaatsen. De Nederlandse kampeerauto Club (13.500 leden) is zeer te spreken over de mogelijkheden in Duitsland en Frankrijk.

In Nederland moeten camperaars naar Gereguleerde Overnachtings Plaatsen (GOP’s), meestal een paar parkeerplaatsen aan de rand van een gemeente waar een kampeerauto 48 uur mag staan.

Het avontuur wordt ook door technische redenen beperkt: een camper kan de halfverharde weg beter niet verlaten, en iedere twee, drie dagen moet een servicestation worden opgezocht om vuil water te lozen en schoon water bij te vullen, en om accu’s op te laden.
Zonnepanelen, brandstofcel en extra grote watertanks vergroten de vrijheid, maar het blijft een kwestie van dagen.

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Class A Motorhomes 

Dit is de conventionele motorhome.

 

Het zijn de grootste en meest luxueuze voertuigen.

Ze zijn zeer geschikt om er voor langere mee te reizen. Grote aantallen Amerikanen en Canadezen hebben hun gewone huis permanent ingeruild voor een motorhome. Deze mensen kiezen veelal voor een Class A.
(zie bovenstaande foto)

Capaciteit: 2-6 personen
Lengte: 8-13 meter

 

Class B Motorhomes

Deze voertuigen zijn ook bekend als Camper Vans

of Van Campers.

Op de basis van een bestelbus bouwde men voorzieningen om te slapen, te koken en te eten. Een Van Camper beschikt over een douche en een toilet. Van Campers zijn aantrekkelijk omdat ze zeer hanteerbaar zijn en voordelig in het gebruik. De Van Campers in de VS zijn de laatste jaren gegroeid tot bijna motorhomes.
In Canada verhuurt Fraserway nog Camper Vans.

Capaciteit: 2 volwassenen en een kind
Lengte: 5-7 meter 

 

Class C Motorhomes

 

Dit is de populairste motorhome in de VS en Canada. Ze zijn wat kleiner en eenvoudiger dan een Class A. Maar vergis u niet, een Class C kan behoorlijke afmetingen hebben. Een Class C is gebouwd op het chassis van een kleine vrachtwagen. De cabine is verbonden met woongedeelte. Aan boord bevinden zich een keuken, badkamer en vaak een slaapkamer. Boven de cabine is een alkoof gebouwd met extra slaapplaatsen.

Capaciteit: 2-6 personen
Lengte: 7-13 meter

 

Fifth Wheels of 5th Wheels

 

Een soort caravan, maar dan groter en praktischer.
Een fifth wheel is met de voorkant gekoppeld in de laadbak van een pick-up truck. Het verhoogde deel aan de voorzijde dient vaak als slaapkamer. Het lagere deel is het leefgedeelte.
Een groot voordeel van een 5th Wheel is dat men de pick-up truck ook los kan gebruiken. Men hoeft niet steeds zijn hele hebben en houden mee te nemen om boodschappen te doen, zoals bij een motorhome. 5th Wheels worden veel gebruikt door mensen die maanden onderweg zijn en langere tijd op één plek blijven. Voor een vakantie van een paar weken in de VS zijn ze minder geschikt, omdat u er ook een trekkend voertuig bij nodig hebt.

Lengte
5th Wheel kunnen wel 13 meter lang zijn.

 

Travel Trailers

 

De Amerikaanse versie van onze caravan.
Hoewel er ook kleintjes zijn, bieden Travel Trailers vaak meer ruimte en comfort dan de Europese caravans. Om zo'n trailer vooruit te krijgen heeft het trekkende voertuig veel pk's nodig. 
Regelmatig treft u op campings Travel Trailers aan die daar permanent staan en die u voor een nachtje kunt huren. Dit kan interessant zijn voor mensen die met een auto reizen en nu eens niet in een hotel willen slapen. 

Geschikt voor 2 tot 8 personen

 

Tent Trailers

 

Te vergelijken met onze vouwwagens.
Deze aanhangwagens worden ook wel pop up trailers genoemd. Meestal beschikken ze over een hard hefdak boven het centrale deel en hierdoor is het zelfs mogelijk airco aan te brengen. Deze voertuigen zijn vanuit Nederland niet te huur.

Capaciteit: tot 8 personen

 

Truck Campers

 

De kleinste gemotoriseerde RV's.In de achterbak van een pickup truck is het slaap- en eetgedeelte gebouwd. Een keuken, koelkast en toilet zijn standaard aanwezig. Een douche is soms aanwezig.
Truck Campers zijn gemakkelijk te besturen. Door de beperkte afmetingen rijdt u er makkelijker mee door het drukke stadsverkeer. Dankzij de sterke motoren en vaak aanwezige 4x4 aandrijving kunt u ook in minder toegankelijke gebieden komen. In Amerika worden nauwelijks meer Truck Campers te huur aangeboden.

Capaciteit: 2-3 personen.

 

 

Free Web Hosting