Kijk bij het kiezen van een vouwwagen om te beginnen naar wat in de prijs is inbegrepen en wat niet. Bij enkele typen moet u een keuken en/of de voortent apart kopen. Ook een oplooprem betekent soms een meerprijs. Bij sommige typen behoort een reservewiel en/of een disselkast tot de standaarduitrusting.
Geremd of ongeremd
Op enkele vouwwagens na zijn de meeste typen geremd. Uiteraard is dat veiliger. Een rem is verplicht als de vouwwagen beladen zwaarder is dan (ongeveer) de helft van het lege gewicht van de trekauto. Kiest u een ongeremde vouwwagen, dan is het later niet meer mogelijk om er alsnog een rem op te zetten.
Bedden
Probeer uit hoe de matrassen liggen. Te slap is niet prettig, te stevig evenmin. Let ook op de afmetingen van de bedden. In de lengte moet het bed liefst 5 cm langer zijn dan uzelf. In de breedte heeft u ongeveer 65 cm nodig. Inmiddels zijn de meeste vouwwagens uitgerust met luxe bedden die voorzien zijn van een lattenbodems of andere geavanceerde constructies. Niet zelden zijn de matrassen van hoge kwaliteit, afhankelijk van het prijskaartje dat er aanhangt. Ook in lengte en breedte zijn de bedden aangepast aan de toegenomen lengte van de kampeerder.
Keuken
Bij sommige typen wordt een super de luxe keuken geleverd. Andere typen doen het soms met een eenvoudig gasstelletje. Heeft de keuken voldoende aflegruimte en kunt u er uw kookspulletjes in kwijt? Is de keuken in hoogte verstelbaar of moet u krom gebogen over de gaspitten staan? En hoe stevig staat-ie op z'n poten?
Ventilatie
Zijn er voldoende ventilatieopeningen in het doek aanwezig? Die hebt u nodig om onder alle weersomstandigheden goed te kunnen ventileren. Een paar tips:
In de binnententen moeten de ventilatieopeningen voorzien zijn van fijnmazig gaas om insecten tegen te houden;
In de voortent hoort bij de keuken (en liefst ook in de wand daar tegenover) een afsluitbaar ventilatieraam te zitten. Dit raam moet ook te gebruiken zijn als het regent;
Het is handig als u de mogelijkheid hebt om de voorwand op te rollen en één van de zijwanden kunt uitzetten;
Is het dak van synthetisch doek, let dan op de aanwezigheid van ventilatieopeningen vlak onder het dak en in de achterwand;
Bij vouwwagens met alleen synthetisch doek zijn katoenen binnententen het beste.
Welke doek er ook is gebruikt: ventileren moet!
Garantievoorwaarden
De inhoud en de duur van de garantie kunnen een rol spelen. Op nieuwe vouwwagens zit soms twee jaar fabrieksgarantie. Koopt u een gebruikte vouwwagen bij een BOVAG-bedrijf dan krijgt u daarop automatisch 12 maanden garantie mits de koopprijs van de vouwwagens meer is dan € 2.000.
Meer informatie over de voordelen van de BOVAG-garantie? Klik op de link hieronder.
...Met 3DOG camping meer zin in vakantie!
Geen uitgebreide "opbouwwerkzaamheden" en urenlang inpakken, wanneer je eigenlijk snel weg wilt zijn.
Geïnspireerd door het vele reizen, de grote bewondering voor de eenvoudige dingen van het leven en de liefde voor vrijheid heeft de firma 3DOG camping doen ontstaan. Juist op grote reizen door de outback van Australië, leert men snel wat een mens nodig heeft voor een goede kampeervakantie en wat daadwerkelijk belangrijk is – het is daarom niet verwonderlijk dat 3DOG camping zijn oorsprong heeft in het schitterende rode continent.
Ben ik verplicht om een derde remlicht op mijn caravan aan te brengen?
Nee, het mag wel, maar is niet verplicht voor caravans tot 750 kg.
Ben ik verplicht om mistachterlichten te hebben op mijn aanhangwagen of caravan?
Ja, in de meeste gevallen wel. Mistlichten en (zij) markeringslichten zijn verplicht voor caravans en aanhangwagens met een toegestane maximum massa van niet meer dan 750 kilogram. Voor zwaardere aanhangwagens en caravans die in gebruik zijn genomen na 31 december 1997 geldt de verplichting al langer. De politie controleert hierop tijdens de reguliere controles.
Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen: zware caravans of aanhangwagens - met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg - die vóór 1 januari 1998 in gebruik zijn genomen, zijn niet verplicht om mistachterlichten te hebben. Caravans of aanhangwagens met een toegestane maximummassa van 750 kg of minder - zijn niet verplicht om mistverlichting te hebben als het trekkend voertuig geen mistverlichting heeft. Fietslastdragers op de trekhaak hoeven geen mistlichten te hebben. Overigens blijft de regel van kracht dat mistverlichting alleen aangezet mag worden bij een zicht van 50 meter of minder.
Hoe zit het met overbelading van mijn caravan?
Voor iedere personenauto, aanhanger en vrachtwagen is een toegestane maximum massa vastgesteld. Dat staat vermeld in het kentekenbewijs of (bij vrachtwagens) in het kentekenregister van de oplegger. Weegt het voertuig meer, dan is er sprake van overbelading en dat is strafbaar. Ook zijn er grenzen voor de aslast en koppelingsdruk die niet overschreden mogen worden.
En van de redenen om overbelading aan te pakken is dat het invloed heeft op de remvertraging en dus op de verkeersveiligheid. Daarnaast veroorzaakt overbelading veel schade aan het wegdek en is het in het beroepsgoederenvervoer een vorm van concurrentievervalsing.
Mag ik personen vervoeren in de aanhanger van mijn auto?
Nee, dat is niet toegestaan. Sinds 1 mei 2005 is een nieuw artikel van kracht waarin staat dat het verboden is personen te vervoeren in de open of gesloten laadruimte van een motorvoertuig of bromfiets en in/op een aanhangwagen achter een motorvoertuig of bromfiets. Dit staat in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV), artikel 61b.
Indicatie van de boetes (per 1 april 2008):
vervoer van personen in gesloten laadruimte: 90 euro
vervoer van personen in open laadruimte in/achter motorvoertuig: 150 euro
vervoer van personen in open laadruimte in/achter bromfiets: 100 euro
Moet ik een kenteken hebben voor mijn aanhanger?
Ook aanhangwagens, caravans en ander 'getrokken materieel' moeten een eigen kentekenplaat hebben. Ook daar gelden nieuwe regels voor. Sinds 1 september 2003 moeten alle aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilo een eigen kenteken en een eigen kentekenplaat hebben. Lichtere aanhangers mogen de witte plaat met het kenteken van het trekkende voertuig blijven dragen, en dat geldt ook voor fietsendragers.